Лазерна епилация

Home/Процедури/Лазерна епилация
Лазерна епилация 2018-12-07T13:20:03+00:00

Защо предпочитаме лазерната епилация

Лазерната епилация се наложи през последните години като съвременен, ефективен и прецизен метод за премахване на нежеланото окосмяване.Чрез нея се постига термично разрушаване на космения фоликул при минимален дискомфорт и липса на усложнения. Предламе ви уникалният Light A Star на  Quanta System, интегриращ в себе си иновативна платформа от Nd:YAG  и Александрит.

Принцип на действие на Nd:YAG и александрит. Видове лазери и избор на приложение.

Принцип на действиеЛазерната епилация се основава на селективно поглъщане на лазерният лъч от пигмента меланин, съдържащ се в косъма и придаващ неговият цвят. При това поглъщане се осъществява термично разрушаване на косменият фоликул и опадане на вече мъртвия косъм.Видове лазериВидовете лазери, които използваме са Nd:YAG и Александрит.Избор на приложениеИзборът на лазер за извършане на епилация се осъществява по преценка на лекаря, в зависимост от цвета и дебелината на косъма и цвета на кожата. Принципът е, че с Nd:YAG лазерът се повлияват черни и дебели косми, а с александритовият лазер- тънки, мъховидни косми. Предимство на александритовият лазер е, че с него могат да се повлияват и по – светли косми, съдържащи минимално количество от пигмента меланин.

Сезонност

Лазерната епилация с Nd:YAG лазерът се извършва целогодишно и не зависи от конкретния сезон. Лазерната епилация с Александритовият лазер се извършва само през есенно- зимният период поради вероятност от пигментиране на кожата от слънчевите лъчи през топлите месеци на годината (пролет- лято).

Необходим брой процедури и интервал между  тях.

Необходимият брой процедури варира в зависмост от конкретната зона по тялото, пола и индивидуалните особености на организма. Такива особености могат да бъдат: генетична предразположеност към повишено окосмяване, променен хормонален фон при бременност и кърмене, пубертет, климакс, хормонални заболявания, прием на хормонални медикаменти, противозачатъчни средства. Така че, средният брой процедури при зони по лицето е 8-12, а при зони по тялото- 7-8, т.е прави се курс от процедури, които се извършат една след друга през интервал от 3 до 5 седмици. След този основен курс се правят поддържащи лазерни епилации веднъж или два пъти годишно с цел поддържане на зоната и удължаване трайността на постигнатият ефект.

Предварителна подготовка

10 дни преди процедура косъмът не трябва да бъде отскубван чрез пинсета, епилатор или кола- маска. 2-3 дни преди процедура космите по тялото трябва да бъдат премахнати по избор на клиента чрез бръснене, крем депилатоар или машинка за подстригване, така че коренът на косъма да е запазен и да има минимална външна част на косъма 2-3 мм. За космите по лицето не е необходимо предварително премахване освен в случаите, когато са по –дълги. Тогава могат да бъдат скъсени с ножичка, без да се налага да се бръснат. Преди епилация, зоната която ще се обработва трябва да бъде напълно почистена от грим ( за лице) и не трябва да бъдат използвани автобронзанти и боди лосиони с матиращ ефект и брокатни частици (за тяло).

Какво да очакваме по време на процедура

В зависимост от вида на косъма и цвета на кожата, по лекарска преценка се определя с кой лазер и на какви параметри ще работи. Едновременно с лазерното лъчение се пуска и струя студен въздух, която води до намаляване на усещането на клиента. Времетраенето на процедурата зависи от големината на третираната зона.

Болезненост

Лазерната епилация е съпроводена с минимален дискомфорт или пълна липса на усещане по време на процедурата. Минималният дискомфорт може да бъде сравнен с леко парване, което допълнително се намалява от специалната охлаждаща система.

Какво да очакваме след процедура

След лазерна епилация коренът на косъма и неговата външна част изгарят. Следващите дни се осъществява избутване на корена и подкожната част на косъма, което се проявява с появата им на повърхноста на кожата, имитирайки растеж. Окапването на космите започва след 10- ят ден от процедурата и продължава още 2 седмици. След първата процедура не окапват всички косми в третираната област, а дадена част от тях ( от 30 до 50%). Наблюдава се разреждане на космите и подтискане на техният растеж. С всяка следваща процедура те все повече намаляват. Непосредствено след епилация кожата може да бъде леко зачервена. Може да се наблюдава и образуване на перифоликулен оток, проявяващ се като малки пъпчици. Тези реакции са напълно нормални и бързо отшумяват.

Ефект

Ефектът от лазерната епилация се вижда още след първата процедура и се изразява в редуциране на броя на космите и забавяне на техния растеж в третираната зона. С всяка следваща процедура космите все повече намаляват и оредяват докато се достигне до изчезването им, което варира от 85 до 95 %, в зависимост от особеностите на организма. Трайният ефект от лазерната епилация е индивидуален и продължава от 3 до 5 години.

Възрастови граници

Трайна лазерна епилация се постига при възраст над 18 години, което е свързано с промененият хормонален фон през пубертета. Независимо от това, лазерната епилация е по- добрата алтернатива за премахване на нежеланото окосмяване в сравнение с другите методи и дава задоволителни резултати дори в пубертета.

Разлика между мъже и жени

Разликата между мъжете и жените е в броя на процедурите. При мъжете те са с няколко повече поради по – високите стойности на хормона тестостерон, отговорен за окосмяването.

 Опасна ли е лазерната епилация и има ли странични ефекти.

Лазерната епилация не е опасна, защото лазерното лъчение селективно взаимодейства само с пигмента меланин в косъма и не оказва вредно влияние на подлежащите тъкани и органи.Лазерната епилация няма странични ефекти, когато се извършва върху здрава кожа. Това което може да се наблюдава е зачервяване на кожата или появата на перифоликулен отток (малки пъпчици) в обработваната зона, непосредтсвено след процедурата, което е нормална реакция  и бързо отшумява.

Допълнителни положителни процеси в третираната зона

Лазерната епилация не води до врастване на косми и образуване на фоликулити (възпаление на косменият фоликул);- Лазерната епилация води до по- бързо преминаване на съществуващи вече фоликулити и други възпалителни процеси;- Лазерната епилация води до засилване на локалния имунитет;- Лазерната епилация може да бъде направена  на клиенти с ботокс, силикон, хиалуронова киселина и други филъри, както и на клиенти с метало- керамични- Протези и брекети;

Противопоказания

Стафилококова инфекция на кожата;- Херпес  симплекс;- Онкологични заболявания в периода на лечение или при неефективност на лечението;- Психоневрологични заболявания;- Бременност;- Прием на лекарства, увеличаващи фоточуствителността;- Епилепсия;- Силен тен на кожата;- Използване на автобронзанти;